Chicken Jalfrezi Recipe in Urdu/English

 


Chicken Jalfrezi is a popular and flavorful dish that blends tender chicken pieces with colorful vegetables like bell peppers, onions, and tomatoes.Perfectly balanced between spice and freshness, Chicken Jalfrezi is best enjoyed with naan, roti, or steamed rice for a delicious, satisfying meal.

Ingredients – اجزاء

1 چکن آدھا کلو

2 نمک حسب ذائقہ

3 ادرک لہسن پسا ہوا ایک کھانے کا چمچ

4 پیاز دو عدد درمیانی

5 شملہ مرچ ایک عدد

6 ٹماٹر چار سے چھ عدد

7 پسی ہوئی لال مرچ ایک چائے کا چمچ

8 ہلدی آدھا چائے کا چمچ

9 گرم مصالحہ پسا ہوا ایک چائے کا چمچ

10 دہی آدھی پیالی

11 ہری مرچیں تین سے چار عدد

12 مارجرین یا مکھن دو کھانے کے چمچ

13 کوکنگ آئل دو کھانے کے چمچ

Step by Step Instructions - تیار کرنے کی ترکیب

1.      1بغیر ہڈی کی چکن کی چھوٹی چوکور بوٹیاں کر لیں اور انھیں دھو کر رکھ لیں۔دو ٹماٹر،شملہ مرچ اور پیاز کے بھی چوکور ٹکڑے کر لیں۔

2.      2پین میں مارجرین یا مکھن ڈال کر پگھلا لیں اور اس میں کوکنگ آئل،چار ثابت ٹماٹر،ادرک لہسن،چوپ کی ہوئی ہری مرچیں اور ہلدی ڈال دیں۔ڈھک کر ہلکی آنچ پر پکنے رکھ دیں۔

3.      3جب ٹماٹر گل جائیں اور تمام چیزیں یکجان ہو جائے تو اس میں چکن،لال مرچ اور پھینٹا ہوا دہی ڈال کر بھونیں۔

4.      4آخر میں چوکور کٹی ہوئی سبزیاں ڈال کر گرم مصالحہ چھڑکیں اور تیز آنچ پر بھونتے ہوئے چولہے سے اُتار لیں۔

5.      5اس خوبصورت رنگوں سے سجی ہوئی ڈش کو اُبلے ہوئے چاولوں کے ساتھ انجوائے کریں۔

Ingredients

  1. Chicken – ½ kg (boneless)
  2. Salt – to taste
  3. Ginger-garlic paste – 1 tablespoon
  4. Onion – 2 medium-sized
  5. Bell pepper – 1
  6. Tomatoes – 4 to 6
  7. Red chili powder – 1 teaspoon
  8. Turmeric powder – ½ teaspoon
  9. Garam masala (spice blend) – 1 teaspoon
  10. Yogurt – ½ cup
  11. Green chilies – 3 to 4
  12. Margarine or butter – 2 tablespoons
  13. Cooking oil – 2 tablespoons

Step-by-Step Instructions

  1. Cut the boneless chicken into small cubes and wash them. Also, cut two tomatoes, bell pepper, and onions into cubes.
  2. In a pan, melt the margarine or butter and add cooking oil, four whole tomatoes, ginger-garlic paste, chopped green chilies, and turmeric. Cover and cook on low heat.
  3. Once the tomatoes soften and everything is well combined, add the chicken, red chili powder, and whisked yogurt. Sauté well.
  4. Finally, add the cubed vegetables, sprinkle garam masala, and stir-fry on high heat before removing from the stove.
  5. Enjoy this colorful dish with boiled rice.

 

#Chicken Recipes

 


Comments