Check out the PIZZA Dough Recipe in Urdu/English. Learn how to make the best PIZZA
Dough Recipe, cooked at its finest by Chef Fabiha Asim
اجزاء:
میدہ ڈیڑھ پیالی
نمک چوتھائی چائے کا چمچ
تیل ایک کھانے کا چمچ
پیسٹ (خمیر) ایک چائے کا چمچ
پانی (نیم گرم) دو تہائی پیالی
ترکیب:
آٹا چھان کر پیالے میں ڈالیں اور اس میں خمیر ملا لیں۔ آٹے میں تیل اور پانی ڈال کر گوندھ لیں۔ (10منٹ) یہاں تک کہ آٹا لچکدار ہو جائے۔ پیالے کو چکنائی لگائیں اور آٹا اس میں رکھ کر ایک گھنٹہ کے لئے گرم جگہ پر رکھ دیں۔ یہاں تک کہ وہ سائز میں ڈبل ہو جائے۔ آٹے کو دوبارہ آٹے والی سطح پررکھ کر3منٹ اچھی طرح گوندھ لیں۔ گوندھے ہوئے آٹے کو چکنی شیٹ پر رکھیں اور اسے روٹی کی شکل دے کر کنارے بنائیں۔ روٹی پر اپنی مرضی کی ٹاپنگ لگائیں۔
**Ingredients:**
- Flour – 1 ½ cups
- Salt – ¼ teaspoon
- Oil – 1 tablespoon
- Yeast – 1 teaspoon
- Warm water – ⅔ cup
---
**Method:**
1. Sift the flour into a bowl and mix in the yeast.
2. Add oil and warm water to the flour, and knead for about 10 minutes until the dough becomes elastic.
3. Grease a bowl, place the dough in it, and let it sit in a warm place for 1 hour until it doubles in size.
4. Place the dough on a floured surface and knead again for 3 minutes.
5. Place the kneaded dough on a greased sheet and shape it into a flatbread, making edges around the sides.
6. Add your desired toppings on the flatbread and prepare as needed.
Comments
Post a Comment